Voor boekingen van lezingen, workshops en andere activiteiten, kunt u contact opnemen met de Schrijverscentrale.

Pim Lammers (1993) is schrijver en dichter. Begin 2017 verscheen zijn debuut Het lammetje dat een varken is (illustraties: Milja Praagman). Het prentenboek werd bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Pim de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs. Inmiddels heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, waaronder een groot aantal kinderboeken over gender- en seksuele diversiteit. In 2022 ontving hij voor zijn inspanningen voor een diverser kinderboekenlandschap een van de eerste Boer Boris Premies. Voor volwassenen schrijft Pim poëzie, korte verhalen en persoonlijke reportages. Ook werkt hij als vertaler van kinderboeken en als recensent voor onder andere de Winq en Queerboeken.nl.

Pim schreef al toen hij nog op de basisschool zat. Zijn eerste verhalen gingen over zijn knuffeldieren en de avonturen die zij beleefden als Pim lag te slapen. Op de middelbare school werd hij smoorverliefd en ruilde de avontuurlijke verhalen in voor liefdespoëzie. Hij schreef meer dan honderd gedichten over de mooiste blauwe ogen die hij ooit had gezien. Hij schreef ze op in een dagboekje en liet ze aan niemand lezen – al helemaal niet aan die leuke jongen uit zijn klas!

Inmiddels mogen mensen wél lezen wat Pim schrijft, want schrijven is zijn beroep geworden. In 2017 verscheen zijn debuut: Het lammetje dat een varken is. Dit prentenboek is het eerste Nederlandse transgender-prentenboek en is geïllustreerd door Milja Praagman. Voor het boek ontving Pim in 2018 een Zilveren Griffel en daarmee werd hij de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs.

Na zijn debuut verscheen al snel het vervolg, De boer en de dierenarts – over een verlegen boer die niet durft te zeggen dat hij verliefd is op de dierenarts. Dit boek stond in de Prentenboek TopTien 2020 en ontving een White Raven, een internationale jeugdliteratuurprijs. Andere boeken van Pim zijn onder andere Ridder Roa en de gevaarlijke draak, Er was eens een koe (genomineerd voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur) en Hoe beroof je een bank?. Klik hier voor een overzicht van al zijn boeken.

Op verschillende manieren speelt diversiteit een rol in Pims boeken, waaronder gender- en seksuele diversiteit. In 2022 ontving hij hiervoor een Boer Boris Premie - een prijs voor kinderboekenmakers die inspanningen leveren om tot een diverser kinderboekenlandschap te komen.

Pim schrijft niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Hij schrijft verhalen, poëzie en (persoonlijke) reportages voor kranten en literaire tijdschriften. Voor zijn teksten won hij een aantal prijzen, waaronder WriteNow! Amsterdam. Naast zijn werk als schrijver, werkt hij als vertaler van kinderboeken. Klik hier voor een overzicht van al zijn vertalingen. Ook is Pim recensent voor onder andere de Winq en Queerboeken.nl. Hij heeft Politicologie en Nederlandse taal & cultuur gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

BEKRONINGEN/NOMINATIES

Eerste prijs WriteNow! Amsterdam 2012 (Willem, kortverhaal)
Zilveren Griffel 2018 (Het lammetje dat een varken is)
Nominatie Boekenleeuw 2018 (Het lammetje dat een varken is)
Nominatie Los Mejores 2020 Venezuela (Het lammetje dat een varken is)
White Raven 2019 (De boer en de dierenarts)
Prentenboek TopTien 2020 (De boer en de dierenarts)
Nominatie Boon voor Kinder- en Jeugdliteratuur 2020 (Er was een een koe)
Bronzen Griffel 2022 (Tintelvllinders en pantoffelhelden)
Boer Boris Premie 2022 (gehele oeuvre)
Nominatie Boon voor Kinder- en Jeugdliteratuur 2023 (Ik denk dat ik ontvoerd ben)
Nominatie Woutertje Pieterse Prijs 2023 (Ik denk dat ik ontvoerd ben)
Prentenboek TopTien 2024 (Ik mis Milo)
2e Regenboogboek van het Jaar 2023 (Ik denk dat ik ontvoerd ben)

Foto: Renée de Groot