Er was eens een koe

Genomineerd voor de Boon voor Kinder- en Jeugdliteratuur 2022

Eefje houdt van sprookjes. Iedere avond leest haar moeder voor uit het dikke sprookjesboek. Maar op een avond heeft Eefje er genoeg van. Ze wil niet langer horen over biggetjes, geiten of de grote boze wolf. Ze wil een sprookje met een koe! Maar die staan niet in haar moeders boek… Eefje besluit op zoek te gaan en gaat langs bij alle dieren van de boerderij. Kennen zij soms een sprookje met een koe?

Het kan niet anders dat het plezier van zowel de schrijver als de tekenaar ieder kind dat Er was eens een koe leest zal bevirussen. Een heerlijk Tijgerlezen-deel.

Er zijn niet veel schrijvers die ware literatuur voor beginnende lezers kunnen schrijven. Pim Lammers laat in ‘Er was eens een koe’ zien dat hij daar een meester in is.

Pim Lammers houdt een geestig pleidooi voor diversiteit.

Zo lief, leuk en grappig met al die sprookjes én het stipt meteen het belang aan van verhalen voor en over iedereen: diversiteit in (kinder)boeken.

Er is zoveel om van te genieten in dit boek, elk kind zal van dit boek genieten, dat weet ik zeker.

Intussen gaan schrijvers hun eigen gang. Niet iedereen laat zich sturen door nieuwe trends of politiek correcte ideeën. Maar invloed hebben ze wel.

Schrijver Pim Lammers schreef met Er was eens een koe een grappig en fantasievol verhaal over een koe die nooit opgeeft.

Een speels en grappig boek voor beginnende lezers.

Voor mij gaat dit boek alvast de geschiedenisboeken in als hét boek dat mijn beginnende lezer het plezier van zelf lezen liet ontdekken.

Het verhaal van Lammers sluit aan bij de discussie voor meer diversiteit in kinderboeken en het belang dat ieder kind verhalen kan lezen waarin het zichzelf kan herkennen. Lammers doet dat op speelse wijze, maar met een serieuze ondertoon.